AMAÇ:
Sevim Şirikçi Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Beslenme Dostu Okul proğramının amacı; sağlıklı yaşam uyğulamaları ile öğrenci, öğretmen ve okul çalışanlarının yıl sonunda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam tarzını benimseyerek bunu yaşam felsefesi haline getirmelerini sağlamak.
HEDEFLER:
Beslenme ve sağlığın geliştirilmesi konusunda yaş, cinsiyet ve kültürel açıdan uygun okul öğretim programı geliştirmek.
Öğrencilerin bilinçli tüketici olmalarını sağlamak.
Kahvaltının önemini vurgulayan el broşürleri hazırlanıp dağıtılarak, özellikle kahvaltı yapma alışkanlığı olmayan öğrencilere kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırmak.
Öğretmenlerin sağlıklı beslenme konusunda örnek olması için, okul çorbasını öğrencilerle aynı ortamda tüketilmesi için ortam hazırlamak.
Obezitenin neden olduğu hastalıklar konusunda farkındalık yaratmak.
Çağımızın hastalığı obezite ile mücadele etmek.
Öğrencilerin doğal besin kaynaklarını tanımalarını ve en verimli şekilde faydalanmalarını sağlamak.
Velilerde sağlıklı beslenme ve hareketli yasam bilinci oluşturmak.
Alınan kanlarla bir çok cana hayat vermek, kızılayın kan stoklarına destek sağlamak ve vücut daki kan dolaşımını hızlandırmak için kan bağışı kampanyasına destek vermek.
Çeşitli sportif faaliyetlerle (ip atlama, doğa yürüyüşü, halat çekme yarışı) hareketli yaşam alışkanlıkları kazandırmak.
Düzenli diş fırçalama alışkanlığı ve ağız sağlığı konusunda bilinçlendirmek.
Kurumlarla işbirliğini arttırmak.( Dulkadiroğlu Toplum Sağlığı Merkezi, Mado, Agız Diş Sağlığı Merkezi, Kızılay, Belediye)
Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konulu slogan, logo ve afiş yarışmaları düzenleyip öğrencilerin projeye aktif katılımlarını sağlayarak bilinçlenmelerini desteklemek.
Okul içerisinde öğretmenler ve okul personeli arasında turnuvalar düzenleyerek hareketli yaşam konusunda örnek oluşturmak.
Kantin çalışanlarına hijyenik ve sağlıklı ürün hazırlama, depolama ve sunumu konusunda eğitim verilerek bilinçlenmelerini sağlamak.
Öğrencileri el hijyeni konusunda bilinçlendirmek.
Belirli gün ve haftalar etkin bir şekilde kutlanarak öğrencilerde farkındalık uyandırmak.
2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SEVİM ŞİRİKÇİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ YAŞAM EKİBİ
Başkan: F Kerim ÜSTÜNDAĞ (Okul Müdürü)
Başkan Yardımcısı: Mustafa Yıldırım(Müdür Yardımcısı)
Üye: Fatma Zengin ( Yiy. İç.Hiz.Böl. Şefi)
Üye: Veli KALA ( Yiy. İç.Hiz.Böl. Öğrt.)
Üye: Merve Durmuş ( Yiy. İç.Hiz.Böl. Öğrt.)
Üye: Mualla Yeşilkaya ( Yiy. İç.Hiz.Böl. Öğrt.)
Üye: Sunay Erbaş ( Yiy. İç.Hiz.Böl. Öğrt.)
Üye: Mehmet Karakulak(Beden eğitimi öğrt.)
Üye: Mehmet Türcan(Beden eğitimi öğrt.)
Üye: Yener Babacan Koç ( Biyoloji öğrt.)
Üye: Can Demir( Biyoloji öğrt.)
Üye: Gülseher Baba ( El sant. Tek. Öğrt. )
Üye: Mükremin Reyhan (Edebiyat öğrt.)
Üye: Kübra Özgül (Bil. Tek. Öğrt.)
Üye: Ayşe Küçükpınar (Usta Öğretici)
Üye: Emrullah US ( kantin çalışanı)
Üye :Kevser Güneş (öğrenci)
Üye : Nisanur Soğancı(öğrenci)
Üye : Hatice Teke (öğrenci)
Üye : Nimet Güneş(Veli)
Üye: Asuman SOĞANCI (Veli)
2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SEVİM ŞİRİKÇİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ YILLIK ÇALIŞMA PLANI
Sıra No
|
Ay |
Planlanan Çalışmalar |
Açıklamalar |
1 |
EYLÜL |
1.Beslenme ve hareketli yaşam ekibinin oluşturulması ve ilk toplantısının gerçekleştirilmesi.
2.Beslenme Dostu Okul Projesi yıllık planının hazırlanması.
3. Hazırda var olan kantin denetleme kuruluyla görüşülüp projeye dahil edilmesi.
4.Sınıf öğrenci temsilcilerinin seçilmesi.
5.Okulun internet sayfasında beslenme dostu okul proje köşesinin güncellenmesi
6. Okul panosunun oluşturulması.
7. Okul kantininin denetlenmesi |
1. Okul müdürü F.Kerim ÜSTÜNDAĞ başkanlığında.
2-3. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam ekibi tarafından.
4.Saglık, temizlik ve beslenme kulübü öğretmeni Merve DURMUŞ tarafından.
5. Bilişim Teknolojileri öğretmeni Kübra Özgül tarafından.
6. Yiyecek İçecek Hizmetleri öğretmenleri ve öğrencileri tarafından .
7. Kantin Denetleme ekibi tarafından yapılacaktır.
|
2
|
EKİM |
1. Yıllık çalışma planının hazırlanıp internette yayınlanması
2. Okuldaki tüm öğrencilerin boy ve kilolarının tespit edilmesi BKİ ölçülmesi
3. 3-4 Ekim 'Dünya Yürüyüş Günü' kapsamında öğrencilere etkinlik düzenlenmesi
4. 15 Ekim 'Dünya El Yıkama Günü' kapsamında lavabolara el yıkama ile ilgili afişlerin asılması
5. Okul kantininin denetlenmesi
|
1. Bilişim öğretmenleri öğretmenleri tarafından.
2. Beden eğitimi öğretmenleri tarafından yapılacaktır.
3. Beden eğitimi öğretmenleri tarafından.
4. Sağlık, Temizlik, Beslenme kulübü tarafından
5.Kantin Denetleme ekibi tarafından yapılacaktır. |
3 |
KASIM |
1. 'Kahvaltının önemi' konulu pano çalışması.
2. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi kapsamında okul genelinde ''tempolu yürüme ve hızlı koşma'' etkinliklerinin yapılması.
3. Okul kantininin denetlenmesi.
4. 24 Kasım Öğretmenler günü.
5. Pastacılıkta glütensiz ürün oluşturma |
1.Yiyecek İçecek Hizmetleri öğretmenleri tarafından.
2. Beden eğitimi öğretmenleri tarafından.
3. Kantin Denetleme ekibi tarafından.
4 ve 5. Yiyecek İçecek Hizmetleri öğretmenleri tarafından.
|
4 |
ARALIK |
1. Öğrencilere meyveleri sevdirmek amaçlı kış meyveleri şöleni programı düzenlendi.
2. 12-18 Aralık Yerli Malı Haftasının okul bünyesinde etkin bir şekilde kutlanması.
3. Ekşi maya ile ürün geliştirme
4. Okul kantininin denetlenmesi. |
1. Yiyecek İçecek Hizmetleri öğretmenleri tarafından.
2. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam ekibi tarafından.
3. Yiyecek İçecek Hizmetleri öğretmenleri tarafından.
4.Kantin Denetleme ekibi tarafından yapılacaktır. |
5 |
OCAK
|
1. İnternet sayfasındaki Sağlıklı Beslenme bölümünün güncellenmesi.
2. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi kapsamında okul genelinde İp atlama, jimnastik halat çekme etkinliklerinin yapılması
3. Okul kantinin denetlenmesi. |
1. Bilgisayar Öğretmenleri tarafından.
2. Beden eğitimi öğretmenleri tarafından.
3. Kantin Denetleme ekibi Tarafından yapılacaktır. |
Fatma ZENGİN Veli KALA Mualla YEŞİLKAYA Merve DURMUŞ Sunay ERBAŞ Mehmet KARAKULAK
Yiy. İç.Hiz.Böl.Şefi Yiy. İç. Hiz. Öğ Yiy. İç.Hiz. Ögrt Yiy. İç.Hiz. Ögrt Yiy. İç.Hiz. Ögrt Beden Eğt.Öğrt. .
Mehmet TÜRCAN Kübra ÖZGÜL Yener BABACAN KOÇ Can DEMİR Gülseher BABA Mükremin REYHAN
Beden Eğt. Öğrt Bil. Tek. Öğrt. Biyoloji Öğrt. Biyoloji Öğrt. El San. Tek. Öğrt. Edebiyat Öğrt.
Ayşe KÜÇÜKPINAR Emrullah US Kevser GÜNEŞ Nisa Nur SOĞANCI Hatice TEKE
Usta Öğretici Kantin Çalışanı Öğrenci Öğrenci Öğrenci
Asuman SOĞANCI Nimet GÜNEŞ
Veli Veli
Mustafa YILDIRIM F.Kerim ÜSTÜNDAĞ
Müdür Yardımcısı Okul Müdürü